Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  باشگاه خبرنگاران جوان، حیات وحش کشور با بحران هایی از جمله بیماری طاعون، تغییر کاربری، تخریب زیستگاه‌ها، قاچاق حیوانات و خرید و فروش آنان مواجه است، همچنین یکی از مهمترین مشکلات حیات وحش طی سال‌های اخیر خشک سالی و کم آبی است که این امر موجب حرکت کردن گونه‌ها به سمت شهر‌ها و مزارع شده است.

طاعون بیماری است که گاهی سراغ انسان‌ها و گاهی سراغ حیوانات طبیعت میرود، این بیماری در گذشته نزدیک بخش عظیمی از مردم دنیا و مردم ایران را از پای درآورد که افراد ناچار به سوزاندن اجساد و لباس هایشان می‌شدند، که به لطف بهداشت و علم این بیماری از مردم فاصله گرفت، امسال خبری از شیوع مجدد بیماری طاعون سیاه از حیات وحش مشهد گزارش شد و این بیماری با سرعت خود را به سمت سایر شهر‌ها از جمله کرج، سمنان، یزد، اصفهان و سایر شهر‌ها رساند، کارشناسان علت شیوع این بیماری را خشک سالی و کم آبی تخمین زده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به شیوع بیماری کرونا در جهان بسیاری از مراکز عمومی و تفریحی تعطیل شدند که باغ وحش‌ها هم از این امر بی نصیب نماند و ناچار به تعطیلی شدند.

شکار غیر مجاز هم از سایر مشکلات جدی در حیات وحش ایران و جهان است، در ایران فروش اسلحه ممنوع و جرم است، اما فروشگاه‌های فروش لوازم شکار به صورت مجاز و رسمی وجود دارند که علاوه بر فروش قلاب و سایر تجهیزات ممکن است تفنگ‌های شکاری از جمله ساچمه‌ای و سربی برای فروش داشته باشند که این هم به ۲ دسته‌ی تفنگ با مجوز و تفنگ بی جواز تقسیم می‌شود.

تفنگ‌های با جواز معمولا گران‌تر و کمتر از تفنگ‌های بی جواز هستند، تفنگ‌های قاچاق از کشور‌های نظیر ترکیه وارد ایران می شوند، که معمولا با یک سوم قیمت تفنگ‌های با جواز از مبلغ ۱۰ میلیون تومان تا بالای ۱۰۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شوند، این حجم از وجود اسلحه در خانه‌ها و نبود فضای کافی مانند تراپ برای عاشقان تیراندازی و تفنگ ممکن است آن‌ها را روانه دشت‌ها، جنگل‌ها و مناطق محافظت شده ایران کند.
یکی از اقدامات سازمان محیط زیست در سال‌های گذشته صدور پروانه شکار و واگذاری مناطق قرق و حفاظت شده به بخش خصوصصی بوده است، که در این اقدام اکثرا شکارچی‌های خارجی به همراه تور‌های گردشگری برای شکار راهی ایران می شدند، این افراد با پرداخت ۱۰۰۰ دلار به دولت و پرداخت مبلغی به بخش‌های خصوصی پروانه شکار در مناطق حفاظت شده را در اختیار می‌گرفتند، این هزینه در سال‌های گذشته حدود ۱۵ تا ۱۷ هزار دلار گزارش شده است.

سازمان محیط زیست نسبت به تغییر کاربری در خارج از مناطق حفاظت شده کشور هیچ نقشی ندارد

حسن اکبری سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگارارن جوان، در مورد خرید و فروش و قاچاق حیوانات حیات وحش در کشور گفت: هر گونه خرید و فروش حیوانات حیات وحش بدون مجوز جرم و تخلف محسوب می‌شود، اما مهمترین بخش در این زمینه نظارت است، که در استان‌ها این نظارت بسیار راحت‌تر است، ولی در شهر تهران با توجه به حجم خرید و فروش حیوانات حیات وحش، که از گذشته بوده این نظارت سخت‌تر است.

اکبری گفت: وظیفه نظارت بر خرید و فروش حیوانات حیات وحش در شهر تهران مستقیما بر عهده سازمان محیط زیست تهران است، که موظف هستند بازدید‌های دوره‌ای از پرنده فروشی‌ها و مراکز خرید حیوانات و پت شاپ‌ها را داشته باشند و با هر نوع تخلف برخورد کنند.

وی افزود: ما موضوع خرید و فروش توله‌ها در باغ وحش‌ها را پیگیری می کنیم و از مردم می خواهیم هرنوع اطلاعاتی در این زمینه دارند در اختیار سازمان محیط زیست قرار دهند.

این مقام مسئول تصریح کرد: در کنار سامانه محیط زیست به دنبال تهیه یک بانک اطلاعاتی کامل و جامع هستیم تا از طریق آن جابجایی، نگهداری، مرگ و تولد‌ها را در آن ثبت کنیم و اشراف کامل تری بر تخلفات داشته باشیم تا تعداد آن را کاهش دهیم.

اکبری در پاسخ به صدور مجوز شکار برای تور‌های گردشگری خارجی گفت: چیزی به عنوان تور گردشگری نداریم، روال به این صورت است که ابتدا مناطق را ارزیابی کرده تا اگر ظرفیت شکار وجود داشته باشد پس از جمع بندی مجوز پروانه شکار صادر کنیم.

معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: شکار یک تفریح پردرآمد در جهان است و بخش‌هایی از فروش پروانه شکار در مناطق قرق‌های اختصاصی به شکارچیان خارجی برای کسب درآمد سازمان حفاظت محیط زیست صادر می‌شود.

وی افزود: این مسئله در مورد مناطق حفاظت شده محیط زیست هم به صورت موردی چند سالی اتفاق افتاد و پروانه‌های شکار با پرداخت هزینه‌های سنگین و تعرفه‌های دولتی توسط شکارچیان خارجی صادر شد، که بخشی از درآمد به جوامع محلی برگشت، اگر ورود شکارچی خارجی منجر به افزایش حفاظت و افزایش جمعیت شود قابل دفاع است، حیوانی که به سن ۹ یا ۱۰ سال رسیده باشد پیر است و می تواند از جمعیت حذف شود و از محل شکار و برگشت درآمد آن از بقیه جمعیت حفاظت شود.

اکبری در مورد واکسیناسیون در باغ وحش‌ها گفت: در باغ وحش‌های ما همکارانمان پس از نظارت و بازدید با همکاری دام پزشکی‌ها و مدیران باغ وحش‌ها طرح واکسیناسیون باغ وحش‌ها را تا حدودی انجام داده اند، این باغ وحش‌ها شامل باغ وحش‌های تهران، مشهد و سایر باغ وحش‌های بزرگ کشور است.

وی در مورد بزرگترین مشکل حیات وحش کشور گفت: اکوسیستم ایران بسیار بزرگ است و نمی‌توان آن را در غالب یک جمله خلاصه کرد، اما یکی از بزرگترین مشکلات حیات وحش کشور تخریب و تغییر کاربری زیستگاه‌ها است، بستر نگهداری تنوع زیستی ما اکوسیستم‌ها هستند، جنگلی، بیابانی و کوهستانی در کشور حجم تغییر کاربری‌ها ظرف ۵۰ سال گذشته بسیار بالا بوده و بسیاری از زیست گاه‌های ما یا از بین رفتند یا تکه تکه شدند و یا تغییر کرده اند و ما فرصت احیای حیات وحش در بسیاری از نقاط کشور را از دست دادیم.اولویت ما حفظ تنوع زیستی در تمام زیست گاه‌های کشور چه داخل و چه خارج است، سازمان حفاظت از محیط زیست نسبت به تغییر کاربری در خارج از مناطق حفاظت شده کشور هیچ نقشی ندارد.

اکبری در مورد برنامه‌های معاونت محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست گفت: مبارزه با شکار غیر مجاز، مشارکت بخش خصوصی، استفاده از نیروی جوان، پژوهش و چیدن سناریو برای آینده حیات وحش و فرهنگ سازی از مهم‌ترین برنامه‌ها است.

وی در پایان گفت: سرمایه‌های زیستی کشور امانت نسل‌های آینده کشور است، باید از تمام ظرفیت‌ها مانند رسانه‌ها، دانشگاه‌ها و هم ظرفیت‌های درون سازمان محیط زیست استفاده کنیم که مهم‌ترین بخش در حیات وحش فرهنگ سازی است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

انتهای پیام /

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: حیات وحش محیط زیست توله شیر حسن اکبری طاعون باغ وحش سازمان محیط زیست حیوانات حیات وحش مناطق حفاظت شده سازمان حفاظت تغییر کاربری پروانه شکار خرید و فروش باغ وحش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۹۷۸۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه تورهای گردشگری‌ طبیعی به محیط زیست آسیب می‌رساند

ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: با شرایط برگزاری تورهای طبیعت‌گردی و گزارش‌هایی که از سراسر کشور اعلام می‌شود، در خوشبینانه‌ترین حالت اگر همین روال ادامه پیدا کند، شاید ما تا چند سال آینده شاهد از بین رفتن بستر گردشگری طبیعی در کشور باشیم. 

محمدمهدی توکلی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص آسیب تورهای طبیعت‌گردی به محیط زیست اظهار کرد: این گردشگری جزو گردشگری انبوه و صرفا با هدف تفرج و لذت از طبیعت است که باعث آسیب به طبیعت می‌شود.

وی افزود: مقاصد گردشگری به ویژه مناطق طبیعی و بکر ظرفیتی دارند که اگر بیشتر استفاده و بهره‌برداری شوند، به مرور زمان باعث از بین رفتن بستر گردشگری می‌شود. معمولا در ۶ ماه اول سال به دلیل مساعد بودن شرایط آب‌وهوایی حجم زیادی از گردشگران در یک زمان مشخص وارد مناطق طبیعی می‌شوند، از جمله دره ارغوان طرقبه که در اوایل اردیبهشت‌ماه امسال و روزهای آخر هفته شاهد ورود سیل عظیمی از گرشگردان با خودرو، دوچرخه و برگزاری تورهای دسته‌جمعی بودیم که این بیشتر از حد ظرفیت منطقه گردشگری شهرستان طرقبه بوده است. 

این مدرس اکوتوریسم و توریسم پایدار بیان کرد: تورهای طبیعت‌گردی معمولا در مناطق روستایی، حاشیه جنگل‌ها یا مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و دور از دسترس انسان‌ها انجام می‌شود، بنابراین باید تابع قوانین گردشگری پایدار و مسئولانه باشیم و کدهای اخلاقی که برای این موضوع تعریف شده را رعایت کنیم. این مناطق زیستگاه گونه‌های ارزشمند حیات وحش هستند، بنابراین باید به گونه‌ای رفتار کنیم که آسیب و صدمه‌ای وارد نشود.

توکلی ادامه داد: یکی از چالش‌هایی که اخیرا در بحث گردشگری داریم و نگرانی‌های زیادی را نیز به دنبال داشته، افزایش تورهای غیر مجاز و ورود افراد بی‌مسئولیت به حیطه گردشگری طبیعی است که بدون آموزش وارد طبیعت می‌شوند و هدفشان کسب سود و مباحث اقتصادی است. 

رئیس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: طی سال‌های گذشته به دلیل نبود فرهنگ درست استفاده از فضای مجازی و معرفی اماکن گردشگری و اماکن بکر، موجب شده دیگر مانند گذشته مناطق بکر نداشته باشیم.

وی اضافه کرد: برگزاری تورهای طبیعت‌گردی شاد یکی از دلایلی است که باعث تخریب طبیعت می‌شود. ورود تورهای آفرودی با عنوان بیراهه‌نوردی، کویرنوردی و غیره در مناطق جنگلی و کویری و ایجاد سروصدا با اسپیکرها در فصل بهار مخصوصا ۶ ماه اول سال که فصل زادوولد و تولید مثل حیوانات است، صدمات زیادی را به محیط زیست وارد می‌کند و باعث پراکنده شدن جمعیت حیات وحش و از بین رفتن امنیت آن‌ها می‌شود.

این مدرس اکوتوریسم و توریسم پایدار خاطرنشان کرد: علاوه بر اینکه ورود خودروهای آفرودی به مناطق طبیعی باعث آسیب به حیات وحش می‌شود، همچنین می‌تواند موجب از بین رفتن پوشش گیاهی، درختان، درختچه‌ها و همچنین رودخانه‌ها و منابع آبی شود و مسیر را برای خودروهای شخصی و عمومی و موتورسیکلت‌ها باز کند. ضروری است در این خصوص اقدامات قانونی توسط دستگاه‌های ذی‌ربط انجام و آموزش‌های لازم از طرف هیات اتومبیل‌رانی و موتورسواری به رانندگان داده شود.

توکلی عنوان کرد: از جمله دستگاه‌های اجرایی که می‌توانند به حفاظت از طبیعت در مقابل این نوع گردشگری کمک کنند، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، حفاظت محیط زیست، سازمان جنگل‌ها و مراتع، قوه قضاییه، فرمانداری‌ها، بخشداری‌ها، دهیاری‌ها، پلیس نیروی انتظامی و پلیس راهنمایی و رانندگی هستند. 

رئیس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی تصریح کرد: باید آموزش‌های لازم از طریق راهنمایان گردشگری، مسئولان آژانس‌ها و کلیه افرادی که درگیر صنعت گردشگری و میزبان گردشگران هستند، انجام شود. آموزش‌های قبل از ورود به مناطق و فرهنگ‌سازی بسیار مهم است.

وی افزود: خود جوامع محلی به عنوان میزبان گردشگران نیز باید با اهمیت موضوع حفاظت از طبیعت و محیط زیست و ارزش‌های آن آشنا شوند و در خصوص نحوه برخورد با افراد متخلف آموزش ببینند. باید از ورود افراد غیرمجاز جلوگیری شود و افرادی که خودروهای آفرودی دارند آموزش ببینند. آموزش از طریق رسانه، صداوسیما و فضای مجازی نیز می‌تواند از اینگونه تخریب‌ها جلوگیری کند.

این مدرس اکوتوریسم و توریسم پایدار بیان کرد: با این شرایط و گزارش‌هایی که از سراسر کشور در ایام بعد تعطیلات نوروز، عید فطر و تعطیلات دیگر شاهد هستیم، انباشت هزاران تن زباله در شمال و جنوب کشور و قطع درختان، در خوشبینانه‌ترین حالت اگر همین روال ادامه پیدا کند، شاید ما تا چند سال آینده شاهد از بین رفتن بستر گردشگری طبیعی در کشور باشیم. 

توکلی گفت: امسال از طرف سازمان جهانی توریسم، به عنوان سال گردشگری و سرمایه‌گذاری سبز اعلام شده و استان‌های فارس و خراسان رضوی در کشور به عنوان پایلوت در این زمینه اقداماتی انجام دادند که اولین جلسه آن اخیرا برگزار شده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آذربایجان شرقی در سال ۱۴۰۲ میزبان گردشگران خارجی ۶۳ کشور بوده است
  • کشف سلاح عجیب از شکارچیان حیات وحش/ عکس
  • هشت شکارچی متخلف حیات وحش گچساران دستگیر شدند
  • دستگیری شکارچی غیرمجاز قبل از شکار در فیروزکوه
  • شکارچی کل وحشی در کامیاران به ۷۵۰ میلیون ریال جریمه شد
  • آب‌های خاکستری؛ نجات‌بخش حیات زمین
  • ادامه تورهای گردشگری‌ طبیعی به محیط زیست آسیب می‌رساند
  • شکارچی غیرمجاز در سبزوار قبل از شکار دستگیر شد
  • دستگیری ۱۴ متخلف شکار و صید در مازندران
  • دستگیری متخلف شکار و صید در شهرستان میناب